Category Archives: Jedzenie

Topinambur – niezwykłe warzywo w kuchni

Topinambur to warzywo znane od wieków – niestety, przez wiele lat pozostające w zapomnieniu. Jego renesans i powrót na polskie stoły obserwujemy dopiero od niedawna – razem z modą

Pigwa, tylko na przeziębienie?

Pigwa to owoc kojarzący się nam głównie z okresem jesienno-zimowym. Słusznie – zawiera bowiem bardzo dużą ilość witaminy C, która skutecznie chroni nas przed przeziębieniem. Co jeszcze

Orzechy piniowe

Orzeszki piniowe to bardzo popularny dodatek do dań kuchni włoskiej. Niestety, w Polsce wciąż nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Tymczasem na tle innych orzechów, które wszystkie zawierają

Margaryna czy masło?

Masło na wiele lat straciło sympatię Polaków – eksperci zgodnie orzekli, że nie jest ono zbyt zdrowe dla naszego organizmu. Jego miejsce zastąpiła margaryna, która miała mieć więcej wartości odżywczych,

Spirulina – mleko Matki Ziemi

Spirulina, czyli alga o szmaragowozielonym kolorze od wielu lat używana jest w kosmetyce – wpływa ona bardzo pozytywnie na wygląd włosów, skóry i paznokci. Dopiero od niedawna zaczyna się stosować ją