Margaryna czy masło?

Masło na wiele lat straciło sympatię Polaków – eksperci zgodnie orzekli, że nie jest ono zbyt zdrowe dla naszego organizmu. Jego miejsce zastąpiła margaryna, która miała mieć więcej wartości odżywczych, a także być łatwiejsza w użyciu. Używając tego typu tłuszczu do smarowania kanapek nie trzeba bowiem czekać, aż się ogrzeje i stanie miękki – jak w przypadku masła.

Ostatnio jednak coraz więcej osób zaczyna znów zaczyna wprowadzać do swojej diety masło, a dietetycy podnoszą, że wcale nie jest ono tak złe dla naszego zdrowia. Co w takim razie jest zdrowsze – masło czy margaryna? Zwolennicy masła wskazują przede wszystkim, że zawiera ono sprężony kwas linolowy (CLA), który ma działanie przeciwmiażdżycowe. Kolejnym argumentem przemawiającym za używaniem tego tłuszczu są witaminy A, E i D, których masło jest bardzo bogatym źródłem.

Osoby wolące margarynę, opierają swoją argumentację przede wszystkim na fakcie, że nie zawiera ona – w przeciwieństwie do masła – cholesterolu LDL powszechnie znanego jako ten „zły”.