Śledzie z czosnkiem

Śledź jest zdecydowanie zdrowym produktem spożywczym. To samo można powiedzieć o czosnku. Czosnek jest jednym z babcinych sposobów na wyleczenie przeziębienia czy wzmacnianie odporności. Co powiesz na to, by połączyć te dwa bardzo zdrowe produkty w jeden przepis? Oczywiście danie będzie smakować najlepiej, jeśli dodasz do tego kilka innych składników. Oto produkty, które musisz zebrać: – 0,5 kg matjasów – śmietana 18% – 5 ząbków czosnku – liście selera – majonez – pieprz Co trzeba zrobić po zebraniu wszystkich składników? Podobnie jak większość przepisów z matjasem w roli głównej, tak i ten zaczyna się odpowiedniego przygotowania samego matjasa.

Co znaczy odpowiednie przygotowanie? Przede wszystkim wymoczenie śledzia w wodzie. Możesz do wody dodać nieco octu albo cytryny. Przed moczeniem matjasa koniecznie sprawdź, jak ryba smakuje. Być może ma już delikatny smak – wtedy absolutnie nie wrzucaj śledzia do wody, bo straci swoje właściwości smakowe. Jeśli już wyjmiesz matjasa z wody, odsącz rybę i pokrój w paski.

Mogą być one dość grube, 3-4 cm. Następnie możesz rybę ułożyć w miseczce, głębokim talerzu lub półmisku. Teraz czas na sos czosnkowy. Obrany czosnek najlepiej zmiażdżyć lub bardzo drobno pokroić. Wrzuć go następnie do osobnego naczynia.

Kitchen appliances manufacturers

Do tego dodajemy majonez oraz śmietanę 18%. Całość przyprawiamy wedle uznania, przede wszystkim pieprzem. Tak stworzyliśmy sos. Teraz czas na polanie matjasów sosem i danie gotowe. Aby było jeszcze lepsze, najlepiej wstawić je do lodówki i poczekać aż się przegryzie.