Topinambur – niezwykłe warzywo w kuchni

Topinambur to warzywo znane od wieków – niestety, przez wiele lat pozostające w zapomnieniu. Jego renesans i powrót na polskie stoły obserwujemy dopiero od niedawna – razem z modą na jarmuż oraz inne warzywa wykorzystywane w kuchni staropolskiej. Choć początkowo był on uprawiany wyłącznie na kontynencie amerykańskim, dzięki wielkim odkryciom geograficznym dotarł do Polski w 1730 roku. Dlaczego warto włączyć topinambur to swojej diety? Słonecznik bulwiasty, jak brzmi poprawna nazwa tego warzywa, obniża poziom cukru we krwi.

Zawiera on bowiem dużą ilość inuliny, która w naszym organizmie ulega przekształceniu w dobrze tolerowaną przez diabetyków fruktozę. Po drugie topinambur reguluje też ciśnienie i obniża cholesterol. Wpływa na to wspomniana wcześniej inulina – dzięki niej poziom HDL, czyli złego cholesterolu ulega zmniejszeniu. Wszystko wskazuje na to, że topinambur może być pomocny także w profilaktyce raka sutka.

Białka wyizolowane z bulw tej rośliny wykazują działanie antynowotworowe.