Warstwowa sałatka śledziowa

Gdy sałatkę ułoży się warstwami, wygląda ona znacznie atrakcyjniej. Najlepiej sprawdź to własnej skórze i przygotuj warstwową sałatkę, której głównym składnikiem jest matjas. Jak to zrobić? Na początek zbierz składniki: – filety z matjasa – żółty ser – kiszone ogórki – por, szczypiorek – jabłko – musztarda, śmietana 18% – sól i pieprz Gdy wszystkie produkty są już kupione, czas na odrobinę aktywności fizycznych – głownie w postaci ucierania warzyw i owoców. Zanim jeszcze przystąpisz do tej czynności, powinieneś odpowiednio przygotować śledzia. Zalej matjasy zimną wodą. Dolej do tego dwie łyżki octu oraz tyle samo soku z cytryny.

W takiej mieszance możesz moczyć matjasy przez minimum półtorej godziny. Raczej nie stosuj tego zabiegu, jeśli matjas po wyjęciu z opakowania ma łagodny smak. Teraz czas ucierania. Zacznij od jabłka. Obierz je ze skórki i sięgnij po tarkę o dużych oczkach. Zetrzyj na niej jabłko.

Utarte jabłko możesz pokropić cytrynowym sokiem. Następnie przejdź do ucierania sera oraz ogórków. Tutaj również duże oczka tarki będą najbardziej na miejscu. Następnie powinieneś pokroić por oraz szczypiorek. Potem przygotuj sos, który będzie stanowić połączenie śmietany z musztardą. Dodaj do tego podstawowe przyprawy dla smaku.

Teraz przyszedł czas na układanie warstw. W pierwszej kolejności połóż na w misce filety śledziowe – jednak nie wszystkie. Połowa to wystarczająca ilość. Potem czas na jabłka oraz sos. Następnie żółty ser, ogórki, por. Kolejna warstwa to znów sos, a potem jabłko i zamykające kompozycję filety z matjasa.